Recepte

Jēra stilba cepetis ar pupiņu biezeni

Jēra stilba cepetis ar pupiņu biezeni

Gatavošanas laiks: 1 stunda 30 mintūtes

Sagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sastāvdaļas

Servēšana: 4

1 jēra stilbs (aptuveni 1,75kg), 2 sagrieztas ķiploku daiviņas, 2 rozmarīna dzinumi, 175ml sarkanā vīna, 50 ml stipra vistas vai dārzeņu buljona, 2 ēdamkarotes jāņogu džema. Pupiņu biezenis: Divas 400g burciņas konservētu Flažole (vai Kannelīnī) pupiņu, 3 palielas ķiploka daiviņas, 1ēdamkarote smalki sakapāta svaiga rozmarīna, 4 ēdamkarotes olīveļļas, 200ml stipra dārzeņu vai vistas buljona, 1 citrona sula.

Sagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Nosveriet jēra stilbu, lai aprēķinātu pagatavošanas laiku ( 20 minūtes uz katru 500g + papildus 20 minūtes). Nosusina jēra stilbu un ievieto cepšanai paredzētā traukā. Ar nazi vairākās vietās iegriež un griezuma vietās paslēpj sagrieztās ķiploku šķēlītes un rozmarīnu. Cep cepeškrāsnī ar aprēķināto cepšanas laiku. Kad ir pagājusi puse no cepšanai paredzētā laika, jēra stilbu aplej ar vīnu. Kad stilbs ir gatavs, pārvieto no cepešpannas un atstāj to siltā vietā uz 10 minūtēm. Stilbu no jauna liek uz cepešpannas un pieliek garšvielas un jāņogu džemu. Sutina līdz sīrups izzūd. Tikmēr pagatavot pupiņu biezeni. Katliņā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas un apcep ķiplokus. ķiplokus cep vienu minūti un tiem pievieno pupiņas un garšvielas. Gatavo uzmanīgi laiku pa laikam apmaisot apmēram 10 minūtes, atdzesē un ieliek virtuves kombainā. Pupiņas sakuļ biezenī, pievienojot atlikušo eļļu un 1-2 ēdamkarotes ūdens, līdz krēmveidīgai konistencei. Pupiņu biezeni pasniedz ar jēra stilbu.